Weekend z p. Ewa Ołubiec-Opatowska w bursie Bartek.
Śniadanko: boczek i jajko sadzone i warzywa też są a na deser kaszka manna
> >
31 października 2022r. wolontariusze Niepublicznej bursy „BARTEK" w Kielcach – uczniowie Szkoły AWANS z opiekunem koła wolontariatu p. Jolantą Lewandowską pojechali uczcić pamięć zmarłych na Cmentarz Stary w Kielcach.
Wychowankowie z p. Zhanarą Sakhibzadayevą wykonali stroiki, którymi ozdobili groby i zapalili znicze. Byli pod wielkim wrażeniem najstarszych grobów, które znajdują się na cmentarzu.
To był bardzo ważny dzień, który na zawsze pozostanie w pamięci naszych wychowanków. Zapoznali się z tradycją, jaka jest kultywowana podczas Dnia Wszystkich Świętych w naszej kulturze i religii.
> >
2 Festiwal Dyni w Bartku to kolejna udana impreza przygotowana przez aktywnych i zaangażowanych w pracę bursy wychowawców : p. Jadwiga Słabiak i p. Monika Zagrodzka-Kowalska. Konkurs na wykonanie potraw z dyni oceniali jurorzy , którym przewodniczyła p. Ewa Ołubiec-Opatowska, wysokiej klasy specjalista ds. żywienia szkoły Awans. Kreatywnym pomysłem p. Żanary na dekorację stołu Jurorów były dynie wykonane przez wychowanki Bartka ze skarpetek frotte-nowych.
Wychowankowie biorący udział w konkursie kulinarnym świetnie sobie poradzili z zadaniami. Drużyny losowały potrawę i w ciągu 90 min przygotowały:
- lecho z dyni – Melania (3p.) oraz Ildiar (2p) zajęli 1 miejsce 2.zupę z różnych gatunków pieczonej dyni, imbiru z nutą pomarańczy i mleka kokosowego- Kira i Kristina (5 p.) zajęły 2 miejsce 3. mus dyniowo-jabłkowy z dodatkiem białej czekolady i pomarańczy , wykonany przez Marię i Sulamitę ( p.309) znalazł się na 3 miejscu 4 miejsce zajęły Anastasiia i Marharyta(p.103) przygotowując placki dyniowo-ziemniaczane z pikantną surówką z dyni orzechowej , pestek dyni , marchewki, pomarańczy i jabłka.
Wszystkie potrawy były bardzo smaczne a uczestnicy otrzymają atrakcyjne nagrody. Za rok powtórzymy festiwal i zaprosimy do konkursu inne bursy
> >