W Bartku też nie zapominamy o ważnych dla Polski wydarzeniach historycznych.
W dniu 11 listopada 2022 wychowawcy Jacek Sojka i Iwona Piątkiewicz przygotowali dla naszych wychowanków gazetkę na temat zdobycia przez Polskę niepodległości, oraz zorganizowali Mistrzostwa Bursy "Bartek" w Nocnym "Orienteringu"🧭.Uczestniczyć mógł w nich każdy mieszkaniec bursy "Bartek" Mieli oni do pokonania 2,5 kilometrową trasę wokół Politechniki, na której musieli odnaleźć 8 punktów kontrolnych. O godz.20:00, gdy było już zupełnie ciemno wystartował pierwszy zawodnik. Kolejni startowali w odstępach jednominutowych.
Bieg wygrał Denis Pavlenko🥇
II miejsce: Anastasiia Nevynna🥈,
III miejsce Hleb Sokolowski 🥉
Po biegu zostały wręczone puchary🏆, oraz wszyscy uczestnicy zostali poczęstowani pysznym ciastem w kolorach biało – czerwonych. Pychaaa🤩!!!
 

Halloween w BARTKU Zapraszamy na relację z zabawy, którą przygotował Samorząd Bursy wraz z wychowawcami: Anetą Puton, Sylwią Pawelec, Martą Kowalską oraz Panią Zhanną, dodatkowo wszyscy pragniemy podziękować za wspaniałe słodkości przygotowane przez niezawodną Panią Ewę Ołubiec Opatowską

31 października 2022r. wolontariusze Niepublicznej bursy „BARTEK" w Kielcach – uczniowie Szkoły AWANS z opiekunem koła wolontariatu p. Jolantą Lewandowską pojechali uczcić pamięć zmarłych na Cmentarz Stary w Kielcach.

Wychowankowie z p. Zhanarą Sakhibzadayevą wykonali stroiki, którymi ozdobili groby i zapalili znicze. Byli pod wielkim wrażeniem najstarszych grobów, które znajdują się na cmentarzu.

To był bardzo ważny dzień, który na zawsze pozostanie w pamięci naszych wychowanków. Zapoznali się z tradycją, jaka jest kultywowana podczas Dnia Wszystkich Świętych w naszej kulturze i religii.

2 Festiwal Dyni w Bartku to kolejna udana impreza przygotowana przez aktywnych i zaangażowanych w pracę bursy wychowawców : p. Jadwiga Słabiak i p. Monika Zagrodzka-Kowalska. Konkurs na wykonanie potraw z dyni oceniali jurorzy , którym przewodniczyła p. Ewa Ołubiec-Opatowska, wysokiej klasy specjalista ds. żywienia szkoły Awans. Kreatywnym pomysłem p. Żanary na dekorację stołu Jurorów były dynie wykonane przez wychowanki Bartka ze skarpetek frotte-nowych.

Wychowankowie biorący udział w konkursie kulinarnym świetnie sobie poradzili z zadaniami. Drużyny losowały potrawę i w ciągu 90 min przygotowały:

  1. lecho z dyni – Melania (3p.) oraz Ildiar (2p) zajęli 1 miejsce 2.zupę z różnych gatunków pieczonej dyni, imbiru z nutą pomarańczy i mleka kokosowego- Kira i Kristina (5 p.) zajęły 2 miejsce 3. mus dyniowo-jabłkowy z dodatkiem białej czekolady i pomarańczy , wykonany przez Marię i Sulamitę ( p.309) znalazł się na 3 miejscu 4 miejsce zajęły Anastasiia i Marharyta(p.103) przygotowując placki dyniowo-ziemniaczane z pikantną surówką z dyni orzechowej , pestek dyni , marchewki, pomarańczy i jabłka.

Wszystkie potrawy były bardzo smaczne a uczestnicy otrzymają atrakcyjne nagrody. Za rok powtórzymy festiwal i zaprosimy do konkursu inne bursy

Podkategorie