2 Festiwal Dyni w Bartku to kolejna udana impreza przygotowana przez aktywnych i zaangażowanych w pracę bursy wychowawców : p. Jadwiga Słabiak i p. Monika Zagrodzka-Kowalska. Konkurs na wykonanie potraw z dyni oceniali jurorzy , którym przewodniczyła p. Ewa Ołubiec-Opatowska, wysokiej klasy specjalista ds. żywienia szkoły Awans. Kreatywnym pomysłem p. Żanary na dekorację stołu Jurorów były dynie wykonane przez wychowanki Bartka ze skarpetek frotte-nowych.

Wychowankowie biorący udział w konkursie kulinarnym świetnie sobie poradzili z zadaniami. Drużyny losowały potrawę i w ciągu 90 min przygotowały:

  1. lecho z dyni – Melania (3p.) oraz Ildiar (2p) zajęli 1 miejsce 2.zupę z różnych gatunków pieczonej dyni, imbiru z nutą pomarańczy i mleka kokosowego- Kira i Kristina (5 p.) zajęły 2 miejsce 3. mus dyniowo-jabłkowy z dodatkiem białej czekolady i pomarańczy , wykonany przez Marię i Sulamitę ( p.309) znalazł się na 3 miejscu 4 miejsce zajęły Anastasiia i Marharyta(p.103) przygotowując placki dyniowo-ziemniaczane z pikantną surówką z dyni orzechowej , pestek dyni , marchewki, pomarańczy i jabłka.

Wszystkie potrawy były bardzo smaczne a uczestnicy otrzymają atrakcyjne nagrody. Za rok powtórzymy festiwal i zaprosimy do konkursu inne bursy