W Niepublicznej Bursie AWANS ds. Asystent odbyły się warsztaty kulinarne „Boże Narodzenie od kuchni…” 👩‍🍳👨‍🍳 Jak można się domyśleć postanowiliśmy przyjrzeć się temu świętu od kuchni właśnie. Dlatego przygotowaliśmy potrawy świąteczne, ale zupełnie u Nas nieznane. Barszcz czy karp tak u Nas mocno związane z tradycją, gdzie indziej są zupełnie nieobecne. Za to to, co u innych tradycyjne, u Nas jest zupełnym novum. A zatem na warsztat wzięliśmy włoskie „struffoli” – deser prosty, ale bardzo wdzięczny. „Struffoli” to maleńkie kuleczki ciasta usmażone w głębokim oleju lub smalcu, a następnie wymieszane z ciepłym miodem i skórkami kandyzowanymi. Ułożyliśmy je na półmisku i przyozdobiliśmy kolorowymi, cukrowymi perełkami. Wyszło profesjonalnie a co najważniejsze przepysznie 🤗😋 Ale na tym nie koniec. Wpadliśmy w wir świątecznych przygotowań i spod ręki wychowanków wyszły również przepyszne „syrniki”- a to z kolei przysmak naszych wschodnich sąsiadów. Przypominają nieco nasze racuchy, ale są bez drożdży i z dodatkiem twarogu. Podaliśmy je z miodem, ale dodatki mogą być dowolne wedle uznania: śmietana, cukier puder, a dla odważnych nawet kawior. Nikt nie wyszedł głodny. Tak nam się spodobało poznawanie nowych smaków, że już nie możemy doczekać się kolejnych świąt. 🤩😍