Suche, chrupkie, leciutkie faworki to przepyszny słodki smakołyk (przekąska). Faworki, to obok pączków, najbardziej znane karnawałowe smakołyki. Dlaczego tak rzadko jadamy je w innych okresach?  To niełatwe ciastka, które wymagają uwagi i dokładności na każdym etapie ich przygotowywania oraz sporo czasu. Warto jednak go poświęcić, bo dobrze zrobione faworki to uczta dla podniebienia. Nasi wychowankowie napracowali się sporo i poświęci swój drogocenny czas , aby upiec dla wszystkich wychowanków i wychowawców ten przepyszny smakołyk posypany cukrem pudrem. Przy konsumpcji faworków młodzież miała okazje poznać historie powstania tej słodyczy. A brzmi ona tak…..

   Pewien nieuważny cukiernik przygotowując pączki, niechcący wrzucił do gorącego oleju wąski pasek ciasta. Ciasto skręciło się w warkocz i nabrało złocistej barwy. Cukiernik szybko je wyłowił, a żeby uniknąć kary za marnowanie ciasta, posypał warkocz cukrem pudrem... i w taki właśnie sposób stworzył faworek. Czy tak było w rzeczywistości, trudno stwierdzić. Wiadomo, że ciastka te tradycyjnie wypiekano od dawna na terenach Litwy, Niemiec, a także na Śląsku.