Czekoladowe „szaleństwo” w Bursie
Kto nie lubi czekolady? Czekolada jest nie tylko wspaniałym przysmakiem. Okazuje się, że poza walorami smakowymi, można przypisać jej wiele innych zalet. W odpowiednich ilościach, dobrze działa na nasze zdrowie i poprawia humor, podnosząc poziom hormonów szczęścia – endorfin, może także inspirować!
W połączeniu z owocami jest najlepsza!!! Właśnie tego doświadczyliśmy.
> >
Junior Culinary Cap
W dniu 1 lutego 2018 roku Zarząd Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy zaprosił nasze hotelarki do Centrum Biznesu Hotelu Kongresowego w Kielcach na Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny "Junior Culinary Cap". Dziewczyny miały możliwość pod opieką wychowawcy Bursy p. Edyty Król i nauczyciela hotelarstwa p. Kamili Sobaś zobaczyć jak odbywają się takie konkursy, poznać najlepszych kucharzy regionu i poznać smaki wymyślnych dań konkursowych.
Własnoręczne ozdoby bożonarodzeniowe
W dniu 17 grudnia 2017 roku, w Niepublicznej Bursie w Kielcach odbyły się zajęcia plastyczne pt. „Bożonarodzeniowe ozdoby świąteczne”. Zajęcia zorganizowane były przez wychowawców. Celem zajęć było: kultywowanie tradycji Świąt Bożego Narodzenia, umożliwienie przedstawienia własnej wizji, nastroju oraz tradycji Świąt Bożego Narodzenia, pobudzanie inwencji twórczej i rozwijanie wyobraźni plastycznej, wspólne spędzanie czasu w okresie przedświątecznym (integracja, kolędowanie), stworzenie uczniom możliwości prezentacji własnych dokonań twórczych.
Zajęcia były dobrowolne dla młodzieży. Każdy mógł przedstawić swój pomysł na ozdobę świąteczną. Młodzież własnoręcznie przygotowywała świąteczne bombki, gwiazdy i dzwonki. W zajęciach wzięło udział 30 osób.
> >
11 czerwca 2017 odbyła się wycieczka do Warszawy. Stolicę Polski poznawaliśmy pieszo i metrem. Byliśmy : w Muzeum Powstania Warszawskiego, podziwialiśmy architekturę Starówki, spacerowaliśmy po ogrodach na dachu Biblioteki Uniwersytetu, niektórzy poznawali tajniki nauki i techniki w Centrum Kopernika a inni wjechali windą na taras widokowy Pałacu Kultury i Nauki.