Wielkanoc w bursie "Awans" to czas wspólnego świętowania i integracji wychowanków, dzięki warsztatom kulinarnym zorganizowanym
przez wychowawców: Izabelę Wójciak-Nowak, Kamilę Kabałę i Edytę Wojniak. Wychowankowie przygotowali tradycyjny żurek z białą kiełbasą, ozdoby
z jajek i warzyw oraz upiekli tradycyjną Paschę. Warsztatom towarzyszyło skupienie nad wykonywanymi czynnościami oraz dobra zabawa.
W końcu Wielkanoc to święto radości.

   Wychowankowie bursy "Awans" wraz z wychowawcami Anną Stelmaszczyk, Katarzyną Kisiel i Andrzejem Kosakowskim przygotowali wyśmienite rogaliki z konfiturą. W ten sposób mogli poczuć atmosferę zbliżających się świąt.

   O świąteczny nastrój zadbali wychowankowie bursy "Awans", którzy własnoręcznie wykonali ozdoby świąteczne do dekoracji korytarzy.
W ten oto sposób wielkanocny klimat zagościł na każdym piętrze bursy.

 W tym wyjątkowym świątecznym czasie Dyrekcja bursy "Awans" wraz z wychowawcami pragnie złożyć wielkanocne życzenia.

        Ajajaj, no bez jaj…Tak zwykło się mawiać prawda? Ha ha ha! Jednak w tym przypadku to byłoby niemożliwe. Malowanie pisanek tak wpisało się w tradycję, że nie sposób sobie wyobrazić Święta Wielkanocne bez nich, a tym bardziej w naszej bursie. Jaja robimy sobie praktycznie w każdej sytuacji – uuaaahaha. Cóż tacy jajcarze z nas i już. Po prostu jesteśmy przepełnieni humorem od rana do wieczora. To chyba dobrze no nie? Powracając jednak do naszego bazgrania, bo o tym mowa p. Magda pokazała nam kilka bardzo ciekawych technik zdobienia jajek i chwała jej za to. Przy okazji podczas tworzenia naszych małych cudeniek dobry humor jak zwykle nam dopisywał, więc dawaliśmy czadu na całego, robiąc sobie jaja z wszystkiego co popadnie, a efekty naszej pracy były zdumiewające. Czyż nie…?