PIERWSZY FESTIWAL DYNI

Następnym etapem Festiwalu Dyni było przygotowanie prezentacji o dyni, jej wartościach zdrowotnych, odżywczych, smakowych i kulinarnych pod kierunkiem p.Moniki Zagrodzkiej-Kowalskiej. Wychowanki bursy Anastasiia Petrova, Vladyslava Zernina i Bogdana Romaniuk zapoznały naszych uczestników Festiwalu z prezentacją. Wszyscy mogli na żywo zobaczyć wspaniałe okazy, które były później wykorzystane w konkursie kulinarnym do przygotowania potraw. Uczestnicy nie kryli swojego zaskoczenia, że istnieje tyle smaków dyni, którymi można się rozkoszować w potrawach przygotowywanych na wiele różnych sposobów.

Kiedy wszyscy zapoznali się z tym, że DYNIA jest królowej kuchni, mogli zacząć kulinarny konkurs wśród wychowanków

Konkurs odbył się w aneksach kuchennych bursy. Nad przygotowaniem pomieszczeń do konkursu czuwała p.Monika Paździerz ,która zadbała również o odpowiedni nastrój dekoracyjny. Na wszystkich piętrach przedstawiciele grup po wylosowaniu potrawy otrzymali potrzebne produkty i w ciągu 90 min. musieli przygotować potrawę zgodnie z podanym przepisem. Zadanie dla wielu osób nie było łatwe, ponieważ nie są uczniami klas żywieniowych. Nad prawidłowym wykonaniem potraw czuwała p.Natalia Nikitska i p.Michailo Maksimov. Wszyscy uczestnicy konkursu świetnie sobie z tym poradzili. Potrawy oceniali : wysokiej klasy specjalista żywienia p.EwaOłubiec-Opatowska , zaproszeni opiekunowie młodzieży -p.Małgorzata Gawlik, p.Jagoda Połoska, przedstawiciel rodziców p.Michailo Maksimow. Komisji przewodniczyła nasza Pani Dyrektor Dorota Szałas. Przed komisją młodzież musiała zaprezentować swoją potrawę. Oceniano wygląd, sposób prezentacji, smak oraz ład i porządek na stanowisku pracy. Na tablicy z punktacją pojawiały się małe papierowe dynie, wg pomysłu p.Marzeny Górczak- maksymalna liczba dyniek w rubryce -3.

Nie można opisać słowami, jak poszczęściło wszystkim, kto uczestniczył w degustacji: oprócz przyjemności estetycznej, każdy miał okazję skosztować różnorodnych smaków pierwszego i drugiego dania, a także deserów i wypieków, którzy przekroczyli wszelkie oczekiwania. Potrawy były wyśmienite

Ale jak zawsze to bywa w konkursach, trzeba wybierać najlepszych. Zadanie było trudne. Po burzliwych obradach wyłoniono zwycięzców:

Dwa równorzędne 1 miejsca. w kategorii zespołowej-12 pkt

8 piętro

  1. Kłym Illia
  2. Ivchenko Illia
  3. Holoblov Mykola

Za przygotowanie „Zupy dyniowej z mlekiem kokosowym i imbirem”

2 piętro

  1. Mayarenka Lada
  2. Zhvirydouskaya Habriela
  3. Shpak Anastasiia

Za przygotowanie potrawy „Kotlety dyniowe z kaszą gryczaną i szpinakiem z dodatkiem sosu cukiniowo-dyniowego słodko-kwaśnego”

Trzy równorzędne 2 miejsca w kategorii zespołowej- 11 pkt

3 piętro

  1. Rohovets Kristina

Za przygotowanie „Kruchych dyniowych ciasteczek z pestkami dyni i słonecznikiem”

4 piętro

1.Kharchenko Mykhailo 2. Lukianov Vladyslav

Za przygotowanie „Dyniowych bułeczek i soku marchwiowo-dyniowego z nutą pomarańczy”

6 piętro

1.Illarionov Daniil 2.Hurautsou Vadzim 3. Oleksandr

Za przygotowanie dżemu dyniowego z białą czekoladą

Trzy równorzędne 3 miejsca w kategorii zespołowej- 10 pkt

piętro 1

1.Prakapenka Maksim 2.Lelikov Vladislav 3.Babich Andrei

Za przygotowanie „Mufiny z dynią”

piętro 5

1.Shymchanka Kseniya 2.Mykhalyshyn Kateryna

Za przygotowanie „Sałatki z rukolą i pestkami dyni z dodatkiem oliwy dyniowej oraz pasty dyniowej”.

piętro 7

1.Pryhodko Karina 2. Verhun Kateryna 3. Savos Hanna

Za przygotowanie „Racuchów dyniowych z cukrem pudrem i zmielonymi pestkami dyni”

Gratuluję zwycięzcom